mesterséges megtermékenyítés

Mesterséges megtermékenyítés – Egy evangélikus lelkész válasza

Budapst – A Dívány.hu oldalon a hónap dilemmája cikksorozat mai fejezetében Románné Bolba Márta evangélikus lelkész gondolatait olvashatják el.

„Az én megküzdött történetem másoknak erőt és reményt ad”

Budapest – A lombikprogram teológiai problematikája újra aktuális kérdésként került elő az elmúlt hetekben Veres András győri megyéspüspök újbóli kijelentése nyomán, miszerint a lombikprogram bűn: „a még mindig nagyon fájdalmas” lombikprogramot „teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!” Bóna Judit, a Karc FM rádió munkatársa beszélgetett dr. Pángyánszky Ágnessel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem adjunktusával, a Gyakorlati Intézet vezetőjével.

A mesterséges megtermékenyítésről – evangélikus szemmel

Budapest – Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a napokban a Magyar Hírlapnak adott interjút, amelyben közölte, hogy teljesen ki kellene iktatni a lombikprogramot a gyakorlatból. Összegyűjtöttünk pár cikket a témában, amelyek az evangélikus véleményt tükrözik e kérdésben.

Kényes kérdések, lelkipásztori válaszok

Hatalmas érdeklődő tömeg torlaszolta el a budapesti Zappa kávézó kijáratait, és töltötte meg a folyosóit szeptember 18-án, a Szólj be a papnak! kezdeményezés által életre hívott rendezvény kezdetekor. Mindenki kíváncsi volt a három felekezet képviselőinek a véleményére a bioetika bizonyos kérdésköreivel kapcsolatban. Az érdeklődő fiatalok előzőleg írásban névtelenül feltették az őket izgató kérdéseket. Evangélikus részről Gombkötő Beáta budapesti egyetemi lelkész, baptista szempontból Boros Dávid lelkipásztor válaszolt, a római katolikus oldalt pedig Fábry Kornél, a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia kisegítő lelkésze képviselte.

Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben – Egy fogantatás története

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén tartott szentbeszédében elhangzott gondolatai a lombikbébiprogramról komoly vitákat váltott ki a hazai közéletben. Nemrég a 168 óra is feltette a kérdést Dr. Orosz Gábor Viktornak, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának Teológiai Bizottságának elnökének, hogy az evangélikusok mit vallanak a lombikbébiprogramról. Válaszát az evangelikus.hu oldalán lehet elolvasni. Most Pongráczné Győri Boglárka, kaposvári evangélikus lelkész gondolatait közöljük.

A mesterséges megtermékenyítés vallási szemszögből

Megengedett, esetleg támogatott a mesterséges megtermékenyítés a vallások szerint? Mi a teendő, ha egy párnak, egészségügyi okokból kifolyólag nem sikerül a gyereknemzés? Mi a helyzet a megtermékenyített, ám a lombik program során mégsem kiválasztott petesejtekkel? Van más útja is, hogy az érintettek mégis gyermeket vállalhassanak? Forrás: hir24.hu, szöveg: Rába Géza

Az idegen gyermek

Jéna – A Der Spiegel német magazin idei 29. számában ír le egy érdekes történetet, amelyben egy asszony, Bianca G., mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően terhes lesz és fia születik. Öt évvel később azonban megtudja, hogy nem ő a gyermek anyja és az apa pedig nem a gyermek apja. A cikket etikai mondanivalója miatt ültetjük át magyar nyelvre, hisz nem titkolt szándékunk a kérdés erkölcsi hátteréről való párbeszéd indítása. Forrás: Speigel 2013/29. Fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: illusztráció
Feliratkozás RSS - mesterséges megtermékenyítés csatornájára