karácsony

Felejthetetlen ajándékaink – Isten kezéből

Füller Tímea írása az Evangélikus Élet magazinban.

Gőzmozdonnyal karácsonyig (Jn 1,1–13)

Ádventnek olyannak kellene lennie, mint egy gőzmozdony. Ele­gáns, lassú, korszerűtlen, de a lényegét tekintve a célját betölti. Ha ádvent napjait állomásoknak tekintjük, akkor karácsonykor joggal mondhatjuk ki: végállomás, kérem, szálljunk le a vonatról! Megérkeztünk. Vége az utazásnak, és bármilyen szép volt is a táj, és hangulatos a beszélgetés a vagonokban, el kell most engedni, s csomagjainkkal, bőröndjeinkkel együtt leszállva fel kell venni az új hely ritmusát.

Fabiny Tamás: Megajándékozottak vagyunk Isten által

Budapest – Karácsonykor az egyházak vezetőivel készítettek interjút az m1 csatornán. Fabiny Tamással , a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével Somorjai Balázs beszélgetett.

Napi ige: Karácsony dinamizmusa

2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet elmélkedéseit. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Mi a karácsony?

Már november közepén szomorkásan nézett maga elé. A kereskedelem vadul figyelmeztető és harsogó reklámdömpingje szíven ütötte. Már megint jön a karácsony. Keserves egy kényszerpálya évek óta. Ajándékok, karácsonyfa, ünnepi asztal, s mindez mennyibe kerül. Csomagolás, takarítás, főzés, terítés, családi találkozók. A reklámot még a koronavírusos hírek sem zavarják. Jól van ez így? Mi az igazi értelme ennek az egésznek? Itt ez a karácsony. Kimerítő. Majd ki kell pihenni. Anyagilag újra talpra kell állni. Ennyi? Ahogy így töprengett, egyre keserűbb lett a szájíze. Mit tegyek – morfondírozott –, hogy tényleg örömünnep legyen a karácsony?

Ilyen lehet a tökéletes karácsony 2020-ban

2020 a lemondások éve volt. Rákényszerített a helyzet, a kormányzati döntések, az egyházi élet arra, hogy egy sor dologról lemondjunk. Ráadásul a második hullám már sokkal aktívabban telik. A legtöbb ember számára a lemondás a jó dolgoktól – a kikapcsolódástól, a társaságtól, a közös alkotástól – való tartózkodást jelentette, miközben minden egyéb kötelezettségnek meg kellett felelni. A munka, akár nehezített körülmények között is, de a legtöbbek számára folytatódik, a kikapcsolódás, a feltöltődés számos lehetősége azonban elvétetett. Ezekkel az érzésekkel, tapasztalatokkal fordulunk rá a karácsonyra.

Evangélikus TeleTemplom: Karácsony ünnepe

„Kötelező távolságtartás” helyett, Isten közelségének az élménye – ez a karácsony titka. Közel kerülhetünk hozzá, mert ő megjelent, közel jött. – Karácsony Ünnepén Tit 2,11-13 alapján szól hozzánk Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök.

Fehér karácsony

Húsvétkor a Covid-járvány első hulláma miatt – összhangban az állami döntésekkel – zárva voltak templomaink, hogy az akkor még alig ismert vírus terjedését lassítsuk, megakadályozzuk. Egy gyülekezetünkhöz tartozó kedves, idős asszony meg is jegyezte, hogy sok mindent megélt az elmúlt nyolcvan esztendő alatt, de ilyent még soha. A 2020-as eseményeknek biztosan kiemelt helyük lesz a következő évtizedek történelemkönyveiben.

Fabiny Tamás: nem mondhatunk le az idei karácsonyról

Budapest – „Szörnyű év áll mögöttünk”, és számos körülmény nehezíti az ünneplést, „mégsem mondhatunk le az idei karácsonyról” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek karácsony alkalmából.

Nem könnyű ünnep most a karácsony!

Székesfehérvár – Nyilván a háziasszonyok ezzel tisztában vannak. Meg azok is, akik végiggondolják, kinek milyen ajándékkal kedveskedjenek. Tudják ezt azok is, akik szenteste nemcsak enni és ajándékot bontani szeretnének, hanem valami igazi, családi közösséget, amilyenről sokan mesélnek gyermekkorukat idézve.

Oldalak

Feliratkozás RSS - karácsony csatornájára