1

 • Fontos évforduló miatt szólt az imádság

  Tízéves a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, ebből az alkalomból tartottak ökumenikus istentisztelet hétfő délután Debrecenben, az Attila téri görögkatolikus főszékesegyházban. Az istentiszteletet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, majd Balog Zoltán református püspök hirdetett igét.

  Bővebben

 • Missziói pályázat – 2021

  Kiírta ez évi missziói pályázatát egyházunk Evangelizációs és Missziói Bizottsága. A cél ezúttal is az evangélikus gyülekezetek missziói munkájának támogatása.

  Bővebben

 • Aláírásaikkal nyilvánították ki: a Szentírást tekintik életük vezérlő alapjának

  Több mint ötszázan írták alá április 18-ig Luther Márton mai örököseinek rövid nyilatkozatát az ittalok.hu oldalon. A kezdeményezés hátteréről és folytatásáról Győri Tamás József evangélikus lelkészt kérdeztük. Emellett gyülekezeti tagokat kértünk arra, fogalmazzák meg, miért érezték fontosnak, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, mit jelent számukra evangélikusnak/lutheránusnak lenni, és hogyan mutatkozik meg a mindennapjaikban, hogy életük vezérlő alapja a Szentírás?

  Bővebben

 • Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 63. száma

  Az elmúlt évtől az Éltető Lélek Alapítvány kiadásában megjelenő lap 16 éve tájékoztatja olvasóit a város és a régió egyházi életének eseményeiről, a keresztények társadalmi felelősségvállalásának történéseiről. A 2021. év első száma ezekben a napokban kerül a miskolci keresztény gyülekezetek és egyházi fenntartású intézmények olvasóihoz.

  Bővebben

 • A templomavatást a járvány után tervezik Bócsán

  A régi imaház, amely 70 fő befogadására alkalmas, megmaradt, a mostani új templom viszont több mint száz embert is be tud fogadni.

  Bővebben

 • Napi falatok a lelki éhség csillapítására

  Amellett, hogy négygyermekes családanya, a Balatonboglár–Hács–Somogyvámosi Társult Evangélikus Egyházközség és a hozzájuk tartozó gyülekezetek lelkésze, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese, sok talentummal megáldott művészalkat is Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna. Aki nem ismeri őt személyesen, közösségi oldalára feltett fotóiból maga is meggyőződhet arról, hogy mestercukrászok munkáját idéző tortakülönlegességeket készít, varrónőket megszégyenítő babákat varr, és az ecset is jól áll a kezében. Most mégis a Balatonboglár város támogatásával és a Luther Kiadó gondozásában napvilágot látott Napi falatok – Gondolatok 2020-ból című könyve apropóján beszélgettünk a boglári templom padjaiban ülve.

  Bővebben

 • Még lehet csatlakozni a virtuális kórustalálkozóhoz

  Létrejött az evangélikus gyülekezeti kórusok virtuális találkozójának YouTube-csatornája. Az Egyházzenei Bizottság várja az énekkarok csatlakozását.

  Bővebben

 • Nobik Erzsébet emlékére

  Életének 81. évében elhunyt Nobik Erzsébet evangélikus lelkész. A Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség nyugalmazott lelkipásztorától Zahorecz Pál, a gyülekezet jelenlegi lelkésze búcsúzik.

  Bővebben

 • Koronavírus: bejelentették a lelkészek oltását

  A papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 16-a, péntek délután egy zánkai sajtótájékoztatón. A hír kapcsán Fabiny Tamás elnök-püspök fontosnak tartja hangsúlyozni: nem azt kérték a kormánytól, hogy kivételezzenek velük, hanem hogy a pedagógusokkal együtt sorolják be őket az oltási rendbe.

  Bővebben

 • „Itt állok, másként nem tehetek”

  1521. április 18-án tisztelettudó, de határozott válaszok hangzottak el a wormsi birodalmi gyülésen Luther Márton szájából. A reformátor elhíresült mondatának történelmi, teológiai hátterét és jelenre mutató példáját Reuss Andrásnak, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszéke professor emeritusának írása világítja meg.

  Bővebben

 • „Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve” – a MEE elnökségének nyilatkozata

  Nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége a wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulóján. Luther Márton 1521. április 18-án tette világossá: a császári felszólítás ellenére sem vonja vissza tanait.

  Bővebben

 • Már látványtervei is vannak az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak

  Budapest – Új közösségi tér jön létre a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Üllői úti székházában. Itt kap majd méltó elhelyezést a közeljövőben az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár anyaga is.

  Bővebben

 • Film az Ökumenikus Charta húsz évvel ezelőtti aláírásáról

  Húsz évvel ezelőtt a Duna Televízió stábja is forgatott az Ökumenikus Charta aláírásakor. Ezt a felvételt ajánljuk most olvasóink figyelmébe.

  Bővebben

 • Egy kékfestőüzem élete – A Kluge család hagyatéka

  Pápa a Dunántúl egyik jelentős ipari és kereskedelmi centruma volt a 17. századtól. A településen számos német eredetű, anyanyelvű iparoscsalád élt, közöttük az evangélikus Kluge família, amelynek kékfestőüzeme évente ötezer-kétszáz vég kelmét állított elő elsősorban a környék német lakosságának. Másfél évszázadot átölelő családi és üzleti irathagyatékuk jelentős gazdaság-, társadalom- és helytörténeti értéket képvisel.

  Bővebben

 • Ébredési mozgalmak a nyíregyházi evangélikusok körében

  A nyíregyházi evangélikus gyülekezetben tapasztalható, 20. század eleji ébredési mozgalmakról tartott online előadást Bánszki Hajnalka főlevéltáros.

  Bővebben

 • A megbékélés útjáról rendez virtuális konferenciát az Anglikán–Lutheránus Társaság

  Buktatók és dobbantók – Közösen a megbocsátás és a megbékélés útján címmel szervez ökumenikus konferenciát az Anglikán–Lutheránus Társaság (ALS).

  Bővebben

 • Az 500 éves wormsi vallástétel a filmvásznon

  Ma 500 éve érkezett meg Luther Márton a wormsi birodalmi gyűlésre, amelyen 1521. április 18-án elhangzott híres vallástétele. Ezt a pillanatot számos film bemutatja. Ezekre a jelenetekre épül az a videó, amelyet Fabiny Tamás elnök-püspök állított össze.

  Bővebben

 • Nem mi tesszük hívővé az embereket

  „Abban biztos vagyok, Jézus döntött mellettem, és erre én igent mondtam" – fogalmaz Bozorády Zoltán nyugalmazott lelkész az Evangélikus Missziói Központ vele készített interjújában.

  Bővebben

 • Püspöki körlevél: Májustól személyesen is megélhetjük az istentiszteleti közösséget

  Tapintható módon jelen van a vágy egyházunkban, hogy újra átélhessük a személyes találkozást az istentiszteleti közösségben. A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa mai körlevelében úgy fogalmaz: a templomok megnyitását május elejétől tartja reálisnak. Az egyházkerületek vezetőinek közös üzenetét alább olvashatják.

  Bővebben

 • Húsz éve írták alá az Ökumenikus Chartát

  Közös nyilatkozatot adott ki április 12-én az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) az Ökumenikus Charta aláírásának 20. évfordulójára. Alább ennek a fordítását olvashatják.

  Bővebben

 • Segélyszervezetnél állt munkába Iszak Eszter és Gyurta Dani

  Nem engedjük el a rászorulók kezét járványhelyzetben sem! – ezt a mondatot tűzte zászlajára az Ökumenikus Segélyszervezet több mint egy évvel ezelőtt, amikor még nem is sejtettük milyen hosszú és nehéz lesz ez a „vírusos” időszak. Hogy a Segélyszervezet jelmondata mit jelent a hétköznapokban, azaz a járványidőszakban végzett segítő munkáról, a Segélyszervezet rendszeresen beszámol közösségi oldalain is.

  Bővebben

 • Karanténos üzenetek – Evangélikus Élet-ajánló

  Új számmal jelentkezik az Evangélikus Élet című kéthetente megjelenő magazin. A 2021. április 18–25-i dátummal megjelenő újságot az alábbi sorokkal ajánljuk az olvasók figyelmébe.

  Bővebben

 • Megjelent a Keresztyén Igazság legújabb lapszáma

  A Keresztyén Igazság című folyóirat húsvéti számát ajánljuk olvasóink figyelmébe tartalmának bemutatásával.

  Bővebben

 • Levente önmagát is legyőzi a medencében

  Deák Levente, a soproni evangélikus Líceum 9./B osztályos tanulója harmadik lett a CXXIII. Úszó Országos Bajnokság 200 méteres férfi (felnőtt) hátúszás B. döntőjében. Levi összesen hat számban indult és hét egyéni csúcsot úszott. Az elképesztő teljesítmény kapcsán beszélgetünk vele.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Vallásra és hazára is szükségünk van

  Egyikükhöz a sport, másikukhoz a zene áll nagyon közel, de mindketten a 19. században élnének szívesen. Az EPSZTI Egybecsengés című, az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát bemutatni kívánó sorozatában ezúttal Péterfi Gábor és Kertész Botond történészeket kérdezték egyebek mellett arról, hogy mire kötelez bennünket a nemzeti hovatartozásunk és mire a keresztségünk, az egyházhoz való kötődésünk.

  Bővebben

 • Elhunyt dr. Bánszki István nyugalmazott iskolaigazgató

  92 éves korában elhunyt dr. Bánszki István kiváló nyíregyházi tudós, az evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium korábbi igazgatója.

  Bővebben

 • „Luther – akinek lelkiismeretét Isten igéje tartotta fogva”

  A wormsi birodalmi gyűlés 500. évfordulója tiszteletére (angol nyelvű) webináriumot szervez az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) wittenbergi tanulmányi központja 2021. április 16-án, pénteken, magyar idő szerint 18.00–19:15 között.

  Bővebben

 • A menekülttáborokból hazatérő iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

  Új adománygyűjtő kampányt indított az Ökumenikus Segélyszervezet az iraki nélkülöző családok támogatására. Az akció keretében három kritikus terület – víz, oktatás, egészségügy – családok és gyerekek százezreit érintő problémáit mutatja be konkrét történeteken keresztül. A szervezet arra kéri adományozóit, lehetőségeik szerint támogassák e különösen is nehéz sorsú térségben végzett programjait, a családok helyben boldogulását.

  Bővebben

 • Hidat építeni a nyomor és a gyülekezet között

  Konferencia jellegű szemináriumi napot tartottak lelkész szakos hallgatók részvételével 2021. március 26-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Másoddiplomás lelkész szakos hallgatók és nappali szakos teológus-lelkész hallgatók együtt gondolkodtak a hátrányos helyzetűek között végzett missziói tevékenységek lehetőségéről, eredményeiről és dilemmáiról.

  Bővebben

 • Mélyülő ismeretek szakmában és házasságban

  Nem szokványos, hogy egy házaspár tagjai együtt ülnek iskolapadba. Mórotzné Kiss Györgyi és férje, Mórotz Zsolt tavaly óta hallgatói az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Diakóniai Képzési Központjának. A 2020-ban elindított szupervizor-diakóniai mentor szakirányú képzésről beszélgettünk a bobai evangélikus házaspárral.

  Bővebben

Stránky

Odoberať 1