1

 • Számos témában tájékozódott az Országos Presbitérium

  Május végétől újra személyes jelenléttel tarthatók a közgyűlések – döntött legutóbbi ülésén az Országos Presbitérium. A grémium tagjai tájékozódtak az állami megállapodás jegyében megvalósuló óvodai projektekről és gyülekezeti beruházásokról, valamint a templomfelújítási program egyházunkat érintő keretösszegéről. A püspökök hamarosan gyakorlati útmutatót adnak ki a konfirmáció előtti úrvacsoraosztás lehetőségéről, nyár végén pedig mindhárom egyházkerületben lelkésztalálkozót szerveznek.

  Bővebben

 • Evangélikus óvodát adtak át Nagyváradon

  Átadták a magyar állam Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében épült első romániai evangélikus óvodát vasárnap délután Nagyváradon. Az újonnan épült intézmény négy csoportban 120 gyereknek biztosít magas színvonalú óvodai napközis foglalkozást; a beruházás összege 120 millió forint volt.

  Bővebben

 • Kérdezd meg a püspököd!

  Hogyan telt az evangélikus egyház elmúlt bő egy éve, és milyen kihívások elé állította a járványhelyzet? Melyek az elkövetkező időszak legfőbb feladatai? Ezeket a kérdéseket is körbejárják május 18-án este a püspökök részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen.

  Bővebben

 • Jeruzsálem a miénk – Evangélikus lelkész imája a Szentföldért

  A Szentföld és benne Jeruzsálem városa nagyon különleges hely úgy földrajzi értelemben, mint amennyire idegenforgalmi látványosság, és kultúráját, hagyományait tekintve is a világ kiemelkedő pontja. Az első tíz dolog között biztosan lesz valamilyen vallási jellegű vonatkozás is, ha számba vesszük az értékeit, még ha nem is feltétlenül a kereszténység kapcsán, hiszen még két másik világvallás is a legszentebb helyei között tartja számon ezt a lassan egymillió lakosú várost. Kovács Viktor lelkész írása a KötőSzó blogon.

  Bővebben

 • Megújul az Evangélikus.hu

  Izgalmas időszakot él a Luther Kiadó csapata: hamarosan egy megújult oldal fogadja a Evangélikus.hu látogatóit.

  Bővebben

 • Elhunyt Varga György nyugalmazott esperes

  Életének 93. évében elhunyt Varga György nyugalmazott esperes – tudatta a család.nyomán Polgárdi Sándor esperes.

  Bővebben

 • Jézus vére megtisztít – Újabb Schütz-felvétel a kelenföldi zenészektől

  A kényszerű énekkari szünet idején a kelenföldi gyülekezet zenészei kisfilmek készítésébe fogtak: Heinrich Schütz magyarra átültetett műveit adják közre. Most János első leveléből szól a bizonyságtétel: „Jézus Krisztusnak, Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" (1Jn 1,7).

  Bővebben

 • Pünkösdkor nyit a révfülöpi oktatási központ

  Tárt kapukkal, megújulva és a biztonsági előírásokat megtartva várja vendégeit pünkösdtől a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ.

  Bővebben

 • Hibák helyett élet

  Kedves Testvérek! Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Javában zajlanak a kiskőrösi imaház felújítási munkálatai

  Elkezdődött az evangélikus imaház teljes körű felújítása Kiskőrösön. A több mint 100 millió forintos rekonstrukciós munkálatokkal előreláthatólag 2022 decemberében fognak végezni. Ebből az összegből nemcsak az imaház, hanem a parókia is megújul. A beruházás megvalósulásához az evangélikus egyház a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez nyújtott be támogatási igényt. A vira.hu oldalnak Kecskeméti Pál igazgatólelkész nyilatkozott a fejlesztésekről.

  Bővebben

 • Kisfilm készült az Andorka Eszter Program által támogatott projektekről

  2020-ban 25 pályázatot támogatott az Andorka Eszter Program kuratóriuma. Ezek közül 12 program már sikeresen le is zárult.

  Bővebben

 • Itthonról is be lehet kapcsolódni a német ökumenikus egyházi napokba

  Digitalizáció és decentralizáció – e két megvalósítási mód jegyében, „nézzétek meg!" mottóval rendezik meg Németországban a 3. Ökumenikus Egyházi Napokat május 13. és 16. között. Az eredetileg Frankfurtba tervezett program esetében a rendezők – a járványhelyzet miatt – az élő találkozás lehetőségét már korábban kénytelenek voltak elvetni.

  Bővebben

 • Osztály? Jelen!

  Az evangélikus oktatási intézményekben is újra személyes jelenléttel folyik a tanítás és a tanulás, miután május 10-én a felső tagozatos és a középiskolás diákok is visszatértek az iskolapadba. Az alábbi körképben abból szemezgetünk, hogy az ország más-más pontjain miként élték-élik meg ezeket a napokat.

  Bővebben

 • Minden tanítványra két konfirmandus jutott Lőrincen

  Konfirmandus evangelizációt tartottak május 8-án délelőtt a pestszentlőrinci-pestszentimrei evangélikus gyülekezet Élő Kövek templomában.

  Bővebben

 • Újra evangélikus félóra a Kossuth rádióban

  Megnyíló templomokról, anyaóvóról és istenes versekről szól az evangélikus egyház Erős vár a mi Istenünk! című műsora május 10-én, hétfőn délután fél kettőkor a Kossuth rádióban.

  Bővebben

 • Mindennel Istenhez „futhatunk”

  Mikor érezték a szokásosnál is közelebb magukat az Úristenhez vagy magukhoz az Úristent fohászkodás közben? Mikor tapasztalták meg azt, hogy imáik meghallgatásra találtak, vagy mikor döbbentek rá arra, hogy milyen jó, hogy nem úgy teljesültek a kívánságaik, ahogyan várták, elképzelték, hanem ahogyan annak a Mindenható szerint történnie kellett? Ki tanította imádkozni őket, vagy mennyire könnyű vagy nehéz nekik közösségben, mások előtt fennhangon, saját szavaikkal imádkozni? Ezekkel a kérdésekkel fordultunk Rogate vasárnapja apropójából egyházunk gyülekezetimunkatárs-képzésre járó tagjaihoz. Az alábbi „csokor” a tőlük kapott írásokból állt össze.

  Bővebben

 • Búcsú Balogh Éva lelkésztől

  Május 8-án, szombaton kora délután elhunyt Balogh Éva evangélikus lelkész, aki gyülekezeti lelkészként, hitoktatóként és kórházlelkészként, végül pedig az országos iroda kötelékében gyülekezeti referensként szolgált. Búcsúztatójának időpontjáról később adnak hírt.

  Bővebben

 • Rádiómissziós ajánló: gondolatok az imádságról

  Rogate vasárnapja előtt az imádság került a fókuszba az Evangélikus Rádiómisszió e heti műsorában.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az utolsó részben Bence Gábor kántor, karnagy számol be a budapest-kelenföldi gyülekezet kórusának elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • A líceumnak is van már centenáriumi zászlója

  Sopron és egész Magyarország ünnepli idén az 1921. december 14. és 16. közötti népszavazás 100. évfordulóját, amelyen a város és környékének lakossága azt döntötte el, hogy területük Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Sopron történelmi hűségére emlékezve a közintézmények centenáriumi zászlót kapnak az önkormányzattól. A Líceumba egy volt tanítvány hozta az ünnepi lobogót.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Az oroszlányiakat is szorongatja a közös munka élményének hiánya

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságú, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Az ötödik részben Sztruhár András kórus- és zenekari elnök számol be az oroszlányi ének- és zenekar elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Hogyan lehet új lendületet adni a testvérkapcsolatoknak?

  A bajor partnerkapcsolatokat ápoló gyülekezetek képviselőinek tartottak virtuális találkozót április 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Ökumenikus és Külügyi Osztálya szervezésében. Az alkalomról Domokos Ildikó külügyi referens számol be.

  Bővebben

 • „Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”

  Május 7-én ünnepeljük a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium névadója és egyik leghíresebb diákja születésének 245. évfordulóját.

  Bővebben

 • Tervezhetik a templomfelújítást Sopronban

  Hetvenmillió forintos támogatást nyújt a magyar kormány a soproni evangélikus templom teljes körű felújításának előkészítésére – jelentette be Soltész Miklós május 5-én a helyszínen.

  Bővebben

 • Nem ballagtak, de vizsgáznak

  A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekkel találkoztak, érettségükről jóval hamarabb kellett tetteiken keresztül számot adniuk, mint ahogy a vizsganapokra sor került.

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Pécsett nem akarták online próbákkal megbontani a közösséget

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 4. részében Lovász Péterné Balázs Magdolna számol be a pécsi evangélikus énekkar elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Fokozatos nyitás és várva várt találkozások a segélyszervezet intézményeiben

  Megfeszített munkával és kitartással, sikerült megvalósítania az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatában dolgozó munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: A járványhelyzetben sem engedni el a rászorulók kezét!

  Bővebben

 • Kórusélet és pandémia – Rákospalotán főként lelkileg szenvedik meg a próbák hiányát

  Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. Mennyire sínylették meg a világjárvánnyal összefüggő korlátozó intézkedéseket a gyülekezeti kórusok? Milyen alternatív megoldásokkal tudták tartani a kapcsolatot a karnagyok a tagokkal? És hogyan, milyen reménységgel készülnek ők a nyitásra? Sorozatunkban eltérő létszámú, zenei előképzettség tekintetében is más-más adottságokkal bíró, az ország különböző pontjain működő kórusok vezetőit szólaltatjuk meg. Sorozatunk 3. részében Csernyik Balázs számol be a rákospalotai gyülekezet énekkarának elmúlt bő egy évéről.

  Bővebben

 • Evangélikus Csodavár Pápán

  A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

  Bővebben

 • Családias megemlékezés Andorka Rudolfról a nevét viselő intézményben

  Évek óta Androka Rudolf Széchenyi-díjas professzor, egykori zsinati elnök nevét viseli a balatonszárszói konferenciaközpont. Az üdülőben eddig nem utalt semmi arra, hogy ki is az intézmény névadója, ezért születése 90. évfordulóján – részben a számára oly kedves balatoni környezetben – őt ábrázoló nagyméretű fotókat helyeztek el az épület belső falán.

  Bővebben

Seiten

1 abonnieren