Koronavírus: bejelentették a lelkészek oltását

Koronavírus: bejelentették a lelkészek oltását

Share this content.

Szerző: Vitális Judit / Evangélikus.hu; fotó: Rosta Tibor/MTI
A papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 16-a, péntek délután egy zánkai sajtótájékoztatón. A hír kapcsán Fabiny Tamás elnök-püspök fontosnak tartja hangsúlyozni: nem azt kérték a kormánytól, hogy kivételezzenek velük, hanem hogy a pedagógusokkal együtt sorolják be őket az oltási rendbe.

Április 16-án, egy zánkai rendezvényen jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást.

Mint ismeretes, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke még március 26-án fordult levélben Pintér Sándor belügyminiszterhez azzal a kéréssel, hogy az egyházaikban szolgáló kb. 10 ezer főt a pedagógusokkal együtt sorolják be az oltási rendbe.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a kormány legújabb döntése kapcsán az Evangélikus.hu kérdésére ma reggel úgy fogalmazott, fontosnak tartotta, hogy ökumenikusan tudtak fellépni, „hiszen a járvány idején még inkább össze kell zárnunk”. Mint mondta, minden aláíró természetesnek vette a társadalmi szolidaritást, és nem privilégiumokat kértek, hanem a papjaikat, lelkészeiket és a velük kapcsolatba kerülőket védték, kérésükbe pedig természetesen a kisebb egyházakat is beleértették.

Meglepődtem, hogy húsvétkor számos médiumban félrevezető címmel jelent meg a közlemény tartalma, azt sugallva, hogy a lelkészek soron kívüliségét kérjük – utalt vissza az elmúlt hetek történéseire Fabiny Tamás. – Pedig mi nem soron kívüliséget kértünk, hanem azt, hogy a tanárokkal együtt kerüljünk sorra, hiszen bejárunk az iskolákba is, emellett pedig temetéseket tartunk, kórházakban szolgálunk, betegeket, sokszor haldoklókat látogatunk. Elkeserített, hogy a társadalom egy része mennyire lelkészellenes, és mennyire vegyes az egyházak társadalmi megítélése. Ez figyelmeztető jel a számunkra."

Az elnök-püspök elmondta, a hétvégén már tájékoztatták is a lelkészeket arról, hogy akik hitoktatói vagy diakóniai címen még nem részesültek oltásban, azok most regisztrálhatnak.

Ez azért is megnyugtató – emelte ki Fabiny Tamás –, mert május elejétől újra személyes jelenléttel tartunk istentiszteleteket."

A Kötőszó blogon véleménycikk is jelent meg a témáról, ez ITT olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!