Sorshúzás az egészségügyben: az egyházak cáfolják az orvosi kamarát

Sorshúzás az egészségügyben: az egyházak cáfolják az orvosi kamarát

Share this content.

Forrás: Magyar Nemzet, szöveg: Borsodi Attila
Budapest – Nem egyeztetett a hazai keresztény egyházak vezetőivel a Magyar Orvosi Kamara arról az ajánlásról, hogy rendkívüli helyzetben sorshúzással szülessen döntés arról, hogy ki kap és ki nem kap lélegeztetőgépet. Az egyházak állítják, ezzel kapcsolatban nem keresték meg őket a szakmai szervezettől.

Cáfolták a magyarországi keresztény egyházak Hegedűs Zsoltot, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnökét, aki korábban a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt közölte: az ajánlást, amely szerint extrém helyzetben az emberi életek kapcsán sorshúzással szülessen döntés, széles körű szakmai munkacsoport dolgozta ki, az egyházak részvételével. Úgy fogalmazott, hogy „a MOK etikai kollégiuma, elnöksége, sürgősségi és intenzív terápiás szakorvosok, orvosetikai és jogi szakemberek mellett betegszervezetek és betegjogi szempontokat is képviselő szakértők, egyházak képviselői, tudósai is részt vettek a munkában”. Hozzátette azt is, hogy számos szakmai konferencián mutatták be a kódexet, újságcikkekben, televízióban, rádióban ismertették azt. – A MOK honlapján több mint 46 ezren tekintették meg a dokumentumot, amelyről szakmai berkekben nagy elismeréssel nyilatkoznak – fűzte hozzá.

A Magyar Nemzet megkereste a magyarországi keresztény egyházakat az ügyben. Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója röviden annyit közölt, hogy „a Magyar Orvosi Kamara nem kereste az adott kérdésben egyházukat”. 

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!