Európa strandjain is terjed a szörfegyház

Európa strandjain is terjed a szörfegyház

Share this content.

Forrás: Szólj be a papnak blog, szöveg: Phil Melanchthon
Rátermett, „vagány”, az evangéliumot minden közegben hitelesen hirdető lelkészekből, hála Istennek, evangélikus egyházunkban sincs hiány. Tanulni persze mindig hasznos egymástól. S habár szörfgyülekezettel nem bírunk, de például evangélikus motoros (lelkész)közösséggel, a sportot is szolgálatukba beépítő papjainkkal, Erős Vár SC-s focista fiataljainkkal Pál apostol szellemében járunk el: „…hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” Van, ahol a tengerparti strandok (is) a misszió terepei.

Elöregedő gyülekezetek és bezárásra ítélt templomok jellemzik az európai keresztényeket? Beszéljünk inkább azokról a fiatal, napbarnított, mosolygós hullámlovasokról, akik egy jó szörfözés után együtt imádják Jézust!

Amerikai minta alapján kezdett el kontinensünkön is terjedni az az evangelikál gyökerű kezdeményezés, amely szörfös közösségekből próbál keresztény gyülekezeteket kiépíteni. A recept elég egyszerű. Először is a misszionáriuscsapat tagjainak is szenvedélyük ez a sport. Ezért amikor célba vesznek egy olyan területet, ahol az emberek többsége nem ismeri Jézust, nem esik nehezükre szót érteni a szörfösökkel. Gyakran tudnak arra építeni, hogy a tenger szerelmesei rendszeresen rácsodálkoznak a természet szépségére, ezért nyitottabbak lehetnek a spiritualitásra, Isten megtapasztalására is.

Nem kötik őket a hagyományos, nagy felekezetek (katolikus, evangélikus stb.) formaságai: egy szűk körű, házi gyülekezetből indulnak ki. Eleinte tíz-húsz fő imádkozik, énekel és hallgat prédikációt közösen. Amikor a családi ház már kicsinek bizonyul, nagyobb ingatlan után néznek. A cél pedig mindig az, hogy folyamatosan újabb gyülekezeteket hozzanak létre. Ez a folyamat zajlott le például Észak-Portugáliában is, a 2015-ben plántált portói szörfegyház nemrég Vianában alakított új közösséget. És bármennyire szeretik a cseppfolyós közeget, úgy tűnik, a hitbeli tanokat nem vizezik fel.

Európa-szerte több helyen is lehet szörfös gyülekezettel találkozni, például Svédországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban. Alkalmanként pedig összegyűlnek a tagjaik több száz fős nemzetközi találkozókra is, ahol amerikai, afrikai, ausztrál és ázsiai társaikkal is találkozhatnak.

A rohamosan olvadó nagy egyházak is tanulhatnának a kicsi, de életteli szörfös közösségektől: talán ideje leszámolni a népegyházi illúziókkal, hiszen az emberek sokkal könnyebben meghallhatják az evangéliumot, ha a saját mikroközösségeikben, a saját „nyelvükön” hallják olyanoktól, akik ráadásul hajlandók voltak „utánuk menni”, felkeresni őket.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2020. augusztus 30-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: szörfegyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!