Kis János püspökről emlékeztek meg Rábaszentandráson

Kis János püspökről emlékeztek meg Rábaszentandráson

Share this content.

Szöveg: Varga Tamás
Rábaszentandrás – Közel egy évvel ezelőtt elkezdődött a szervezés Kis János születésének 250. évfordulója megünneplésére. Felvetődött az az elképzelés is, hogy ezt a szép kerek számot egy nagyszabású ünnepség keretein belül kellene megszervezni, akár egyházmegyei nappal összekötve.

A szervezők már lázasan tervezték, hogy az egyes programok milyen helyszínen legyenek megtartva, a gyülekezeti tagok miben tudnának segíteni, milyen előadók legyenek meghívva, amikor márciusban közbeszólt a vírushelyzet. Az egyházmegyei családi napot a Soproni Egyházmegye presbitériuma lefújta. A kezdeti bizonytalanságok után, a nyár vége felé, azt már tudták a rábaszentandrási hívek, hogy falunk szülöttjéről, akár csak gyülekezeti szinten is, de mindenképpen meg fognak emlékezni. 

Megkeresték dr. Krisch Andrást, hogy 2020. szeptember 22-höz közeli vasárnapon vállalná-e előadás megtartását. Igent mondott a felkérésre, így már megvolt az ünnepség kerete. A meghívott vendégek között volt dr. Schrott Olga, a Celldömölki Evangélikus Egyházközség felügyelője, valamint Mészáros Tamás a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület világi vezetője, aki felszólalásában Szemerei János püspök köszöntő szavait tolmácsolta a gyülekezet felé, aki ezen az alkalmon személyesen nem tudott részt venni.  A felügyelő kiemelte, hogy Kis János meghatározó püspöke volt a Dunántúli Egyházkerületnek, és a zsinaton érvként fel lehetett hozni Kis János személyét, kiemelkedő munkásságát, ahhoz, hogy az egyházkerület újra létrejöjjön. Így valamelyest neki is, az ő örökségének is köszönhető, hogy húsz éve újra megalakult a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület.

2020. szeptember 20-án vasárnap 10 órás ünnepi istentisztelettel kezdődött el az ünnepi megemlékezés. Varga Tamás lelkész prédikációjában párhuzamot vont Kis János élete és a vasárnapi ige, a magvető példázata között. Kis János élete, munkássága jó példája a „jó helyre hullott a mag” és ott „bő termést hozott”, azaz Kis János életében értéket teremtett, értéket hagyott örökségül az utókor számára, nem beszélve arról, hogy egy egyszerű jobbágy gyermekből, hogy lett a Dunántúli Egyházkerület püspökévé. 

Az istentiszteletet követően az ünneplő gyülekezet Kis János szülőházához sétált át, ahol Vadvirág Énekkar Kis János dalszövegét énekelte el, valamint két verse hangzott el Vincze Zoltánné presbiter előadásában. Horváthné Gasztonyi Eszter Kis János leszármazott egy rövid életrajzzal mutatta be életét és munkásságát a falu szülöttjéről. Az emléktáblánál koszorút helyezett el a gyülekezet elnöksége, Varga Tamás lelkész, Kégly Györgyné felügyelő, valamint Rábaszentandrás Önkormányzata nevében Gasztonyi György polgármester és Varga Zsigmond alpolgármester.

Ezt követően az ünneplő közösség átvonult a gyülekezeti házhoz, ahol dr. Krisch András érdekes előadást tartott Magyar prédikátor, német szónok. Kis János lelkész soproni tevékenysége címmel, melyből kiderült, hogy a jobbágy gyermekből lett püspök milyen hatalmas műveltségre tett szert, és németül is olyan választékosan és helyesen tudott prédikálni, mint magyarul. Az ünnepi megemlékezést szerény szeretetvendégség zárta le. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!