Igazi összefogás – Megújul a gödöllői evangélikus templom tetőfedése

Igazi összefogás – Megújul a gödöllői evangélikus templom tetőfedése

Share this content.

Szöveg: Papp Zoltán
Gödöllő – A gödöllői evangélikus templom építéséhez számtalan, akár csodaszámba menő dolog is fűződik. Először is alig négy hónap leforgása alatt készült el a ma is látható, Hetzel Frigyes építészmérnök által tervezett templom épülete, melynek tetőjére majdnem 90 évvel ezelőtt, 1931 januárjában került fel az a palafedés, amely a mai napig védi az épületet. A palafedés általában nem bírja az időjárás viszontagságait ilyen hosszú időn keresztül, tehát igazi csoda, hogy még máig védi az épületet. Sajnos azonban a csoda ellenére is szükségessé vált a palafedés teljes cseréje.

Éppen ezért négy évvel ezelőtt elkezdődött a gyűjtés a gyülekezeten belül és a város más közösségeiben is a tető rendbehozatalára. Számos gödöllői kórus ajánlkozott és adott jótékonysági koncertet a felújítás segítésére minden évben. A többéves adománygyűjtésnek és a pályázatoknak köszönhetően az idei évre rendelkezésre állt a felújításhoz szükséges összeg. 

A gyűjtés, előkészítés és kivitelezés során érezhettük az igazi közösségi összefogást és a város lakossága felől felénk irányuló szeretetet, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Adományok, jótékonysági koncertek, az országos evangélikus egyház és Gödöllő Város Önkormányzata támogatta a beruházást, sőt református testvéreink is külön gyűjtést rendeztek templomunk renoválásához. Mind a kivitelező, mind a műszaki ellenőr, a statikus egytől egyig helyi, gödöllői szakemberek, akik mindvégig szívügyüknek érezték a templomtető felújítását. 

Már templomunk építésekor is megmutatkozott a város egészére kiterjedő összefogás, amikor dr. Horváth Károly gyülekezeti jegyző, dr. Szentiványi Géza egyházfelügyelő és Pfaff Ottó kezdeményezésének köszönhetően az 1920-as évek közepén felvetődött a gödöllői evangélikus templom építésének ötlete. A község akkor is az ügy mellé állt, s 1929-ben 98 négyszögöl telket ajándékozott az aprócska gyülekezetnek.

A mostani felújítási munkálatok 2020. július 27-én kezdődtek el és várhatóan szeptemberben be is fejeződnek majd. A felújítás során lebontásra kerül a régi szürke színű palafedés és az alatta lévő teljes deszkázat. A belső kupola és a külső teherhordó szerkezet közé 20 cm-es hőszigetelés kerül, melynek köszönhetően jelentősen javul a templomba betérők hőérzete. 

A megújult tetőfedést után a templom gyönyörű vörösesbarna műemlék palafedéssel és teljesen új csatornarendszerrel áll büszkén a város központjában, a belváros egy kis ékszerdobozaként tündökölve.

Várjuk a velünk együtt örülő testvéreket a 2020. szeptember 27-én, vasárnap 10 órakor tartandó, hálaadó istentiszteletünkre, melyet online is követhetnek majd.

A szerző a gyülekezet felügyelője.

 

Címkék: Gödöllő - templom - tető - hálaadás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!