Elismerték az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programban részt vevő kiváló munkát végző pedagógusokat

Elismerték az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programban részt vevő kiváló munkát végző pedagógusokat

Share this content.

Forrás: MTA
Budapest – A 2016-ban Lovász László által indított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program kutatócsoport vezetőinek javaslatára, elismerésben részesültek a munkában részt vevő legkiemelkedőbb pedagógusok. A programban kiváló munkát végző pedagógusok közül 56 fő kapott kitüntetést, két evangélikus iskola tanára is a kitüntetettek között van.

A program 2020. évi (március 27-ére tervezett) ünnepélyes zárását és az oklevelek átadását sajnos a világméretű járvány miatt bizonytalan időre el kellett halasztanunk, de végül az elismerések átadására 2020. szeptember 4-én végül sorkerült.

Az MTA-SZTE Ének-Zene Szakmódszertani Kutatócsoport a fiatalok számára vonzóbb zeneoktatási környezetet hoz létre a Zenesziget applikáció megalkotásával, és annak a hagyományos ének-zene tanítási módszerekkel alternáló alkalmazásával. Digitális fejlesztéseik iránt növekvő nemzetközi érdeklődés is mutatkozik. A kutatócsoport vezetője, Gévayné dr. Janurik Márta ajánlására az MTA elnöke elismerő oklevélben részesítette Paraszt Attilánét, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola énektanárát, akinek mind a ritmikai kísérlet sikeres lefolytatásában, mind pedig a mérések lebonyolításában nyújtott segítsége, lelkesedése hathatósan hozzájárult a program eredményességéhez.

Az MTA-ELTE Korszerű Komplex Matematikaoktatás Kutatócsoport fő feladata Varga Tamás matematika-tanítási reformja szellemi örökségének, a felfedeztető matematikatanítási módszernek korszerű keretekhez illeszkedő megújítása és visszaillesztése a nemzetközi matematikaoktatási diskurzusba. Akkreditált továbbképzésük indul Problémamegoldó gondolkodás témakörben. 10 PhD-kutatást vezetnek, a kutatócsoport vezetőjének, dr. Vancsó Ödönnek javaslatára az MTA elnöke elismerő oklevélben részesítette Kelemen Ildikót, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium nyugdíjas matematikatanárát, akinek vezetésével az intézmény négy matematikatanára vett részt a matematikatanítás problémaközpontú megvalósításának lehetőségeit vizsgáló kutatásban. Szakmai tapasztalatukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a kísérletsorozat egy tanártovábbképzési modell megalkotásának kiindulópontja lehessen.

díjazottak teljes listája és méltatásuk itt érhető el, a Patkós András akadémikus által koordinált Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program hátteréről és célkitűzéseiről pedig itt olvasható összefoglalás.

Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!