Az Evangélikus Diakónia Sztehlo Gáborra emlékezett

Az Evangélikus Diakónia Sztehlo Gáborra emlékezett

Share this content.

Forrás: diakonet.hu, szöveg és fotó: Hajdú Tibor
Budapest – Szűk körű megemlékezésen és az azt követő koszorúzáson tisztelgett Sztehlo Gábor emléke előtt egykori „Sztehlo-gyerek”, diakóniai dolgozó, vezető, lelkész és püspök 2020. szeptember 25-én, az embermentő lelkész születésnapján.

Diakónia napja hagyományosan ünnepi istentisztelettel egybekötött több százfős rendezvény, amelyen az evangélikus diakóniai szolgálat önkéntesekkel, dolgozókkal és az általuk gondozottakkal együtt ad hálát az Istentől kapott szolgálatért. Az idei alkalom a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg a megszokott formában, a megemlékezés azonban – szabadtéren, a vonatkozó szabályok betartásával nem maradhatott el. Sztehlo Gábor sírjánál gyülekeztek az emlékezők délelőtt a Farkasréti temetőben, ahol Gregersen-Labossa György a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezető lelkésze, a diakóniai bizottság elnöke tartott rövid áhítatot.

Gondolatait az egykori mentettek, az úgynevezett Sztehlo-gyerekek képviseletében szóló Keveházi László nyugalmazott esperes (a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis egykori gyermek-miniszterelnöke) meghitt emlékező gondolatai követték.

Közös imádság után a résztvevők – a Fébé Szeretetszolgálat néhány lakója, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat lelkészei  Johann GyulaSzilák-Túri Krisztina, Eszlényi Ákos, Gazsóné Verasztó Teodóra -, valamint  vezetői  Buda Annamária, Szvitan Erika, Herkely Jánosné és Kincse Éva  a Deák térre indultak, ahol nem sokkal később csatlakoztak többen a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának munkatársai közül, hogy az emlékezés koszorúját elhelyezzék Sztehlo Gábor szobránál.

Az egyházvezetés képviseletében Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke, diakóniai munkáért felelős püspök Gregersen-Labossa Györggyel, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat nevében Buda Annamária intézményvezető Szilák-Túri Krisztinával, a Fébé intézményi lelkészével, míg a diakóniai osztály képviseletében Kelemen Anna Gyöngy osztályvezető Decmann Bertalan intézményi referenssel helyezték el koszorúikat Sztehlo Gábor emléke előtt tisztelegve.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!